Fotografii Festivalul Magia Baloanelor – prima editie la Iasi.
In anii 1700, Fratii Montgolfier, proprietari ai unei fabrici de hârtie in Franța, au observat intr-o zi o bucata de hârtie care a zburat print-un cos de fum încins.
Au început sa experimenteze prin umplerea unei pungi confecționate din mătase cu fum si au fost foarte incantați sa constate ca aceasta se înaltă pana la tavan. Inspirați de experiment vroiau sa facă primul zbor cu un balon cu aer cald.
Cum însă promisesera tatălui lor ca nu își vor risca viața in acest prim zbor, pasagerii au fost o rata, un cocos si o oaie, asta in ciuda faptului ca erau voluntari care se oferisera sa încerce zborul cu balonul.

Fotografii-Festivalul-Magia-Baloanelor-Iasi-2016-002

Acest prim zbor a avut loc la Versailles pe 18 Septembrie 1783 in prezenta regelui Louise al XVI-lea. Cele trei animale au aterizat nevătămate dupa 8 minute.
Primul zbor al unui om cu un balon cu aer cald are loc in Paris, pe 21 noiembrie 1783. Construit din hârtie si mătase de fratii Montgolfier, a fost pilotat 22 minute de 2 nobili. Din centrul Parisului au urcat aproximativ 170 de metri deasupra acoperișurilor înainte de a ateriza la câteva mile intr-o podgorie.

Fotografii-Festivalul-Magia-Baloanelor-Iasi-2016-003

De ce este șampania asociata zborului cu balonul cu aer cald?
Tradiția are legătura cu primele zboruri cu balonul in Franța. La începuturile zborului cu balonul, proprietarii terenurilor pe care se întâmpla sa aterizeze baloanele le atacau cu pietre, bate sau furci, întrucât le considerau „monștri care respira foc”. Piloții baloanelor ofereau proprietarilor sampanie pentru a-i imbuna.
Deși in zilele noastre este putin probabil ca proprietarii sa mai confunde baloanele cu „monștri care scuipa foc”, dupa fiecare zbor se tine un
toast cu sampanie si se recita „Rugăciunea Balonistului”.
Festivalul ‘Magia Baloanelor’ aduce pentru prima dată în zona Moldovei un spectacol de culoare al baloanelor cu aer cald și promovează zborul cu balonul, atât în văzduh, cât și ancorat.

Fotografii-Festivalul-Magia-Baloanelor-Iasi-2016-005

Au fost aduse spre deliciul publicului 9 baloane din Romania, Ungaria si Moldova. Lansarile in masa ale acestora au avut loc de doua ori pe zi, la 7 am si la 6.30 pm (in functie de vreme). In plus, s-au organizat dupa –amiaza sesiuni de zbor captiv, incepand cu ora 6.30 pm.
Cu sprijinul Autoritatii Nationale pentru Turism a fost prezentat si a zburat cu balonul, Ovidiu Lipan Tandarica, Ambasador al Turismului Romanesc si sustinator al acestei prime editii a festivalului.
Festivalul nu a reprezintat doar „aer cald”. Spectacolul colorat al baloanelor a fost completat cu un program cu diverse activităţi pentru cei 2000 vizitatori preconizati.
Pentru cei mici s-au pregatit distractiile lor preferate: tobogan gonflabil, trambulina, baloane cu heliu, ateliere pentru cei mici (arte colorate si avioane de hartie – stand Impletim povesti colorate; facepainting, pictura – Asociatia Supertineri) si alte surprize.
Pe cei mai mari ii asteapta un giroscop multicolor sa ii aduca cu picioarele pe pamant, o zona sportiva cu doze de sanatate oferita de Decathlon, sageti direct la tinta date de Tir cu Arcul Iasi, plimbari cu parapanta motorizata.
Pentru ca privitul baloanelor iti poate da senzatii de foame si sete, vor fi standuri cu gratare, hamburger, cafea, cozonac traditional secuiesc, etc.

Fotografii-Festivalul-Magia-Baloanelor-Iasi-2016-004

Fotografii-Festivalul-Magia-Baloanelor-Iasi-2016-006

Fotografii-Festivalul-Magia-Baloanelor-Iasi-2016-007

Fotografii-Festivalul-Magia-Baloanelor-Iasi-2016-008

Fotografii-Festivalul-Magia-Baloanelor-Iasi-2016-009

Fotografii-Festivalul-Magia-Baloanelor-Iasi-2016-010

Fotografii-Festivalul-Magia-Baloanelor-Iasi-2016-011

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.