Delta Dunării

Delta Dunării (3446 km²), aflată în mare parte în Dobrogea, România și parțial în Ucraina, este a doua ca mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene. A intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în 1991, fiind clasificată ca rezervație a biosferei la nivel național în România.
Este încadrată de limane și lacuri adiacente și cuprinde sute de lacuri între brațe, dintre care câteva zeci de mari dimensiuni. Datorită celor 67 milioane de tone de aluviuni aduse deDunăre, Delta Dunării crește anual cu aproximativ 40 m².

Fotografie_Peisaj_delta_dunarii_0601

Asadar, Dunărea, bat-o vina, ajunsă la Pătlăgeanca se bifurcă in Brațul Chilia la nord și Brațul Tulcea la sud, braț care mai apoi se desparte în Brațul Sulina și Brațul Sfântu Gheorghe.
Brațul Chilia, formează granița cu Ucraina, și transportă pe cursul său, de o lungime de 104 km², 60% din apele și aluviunileDunării.

Fotografie_Peisaj_delta_dunarii_0564

Brațul Sulina este situat în mijlocul Deltei și, spre deosebire de Chilia, are un curs rectiliniu, fiind permanent dragat și întreținut pentru navigația vaselor maritime. Are o lungime de 71 km și transportă 18% din volumul de apă al Dunării. Cursul Brațului Sfântu Gheorghe este orientat spre sud-est, și se desfășoară pe 112 km, transportând 22% din debitul Dunării.

Fotografie_Peisaj_delta_dunarii_0565

Din portul Tulcea am plecat cu o bărcuţă rapidă să vedem cu ochişorii noştri fascinaţia Deltei, de care vorbeşte toată lumea. Am reuşit să pătrundem cam pe tot soiul de canale şi lacuri, mai mici, mai mari, cum s-a nimerit, şi am avut posibilitatea să observăm în linişte natura sălbatică în toată splendoarea ei. Punctată ici colo de câte un stârc cenuşiu, galben, auriu sau câte naţii or mai fi, albatroşi, cormorani, găinuşe, raţe, gaşte şi alte naţii de sălbăticiuni care convieţuiesc laolaltă în habitatul lor natural. Am ajuns apoi la Mila 23, satul de baştină a lui Ivan Patzaichin, unde am mâncat primul borş pescăresc de la mama lui, cum s-ar zice, dintr-un sat de pescari autentic. N-am apucat să vedem coloniile de pelicani şi de cai sălbatici de la Letea. Ăsta va fi subiectul incursiunii viitoare…

Delta Dunării

Fotografie_Peisaj_delta_dunarii_102

Fotografie_Peisaj_delta_dunarii_103Fotografie_Peisaj_delta_dunarii_001 Fotografie_Peisaj_delta_dunarii_SUN2 Fotografie_Peisaj_delta_dunarii_SUN3

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.