Durău, stațiune turistică montană din județul Neamț, România, parte a satului Ceahlău, reședința a comunei Ceahlău. Este situată la poalele masivului Ceahlău (pe versantul de nord-vest al acestui) la o altitudine de 780-800 metri și, se află la o distanță de 9 km de lacul de acumulare Izvorul Muntelui de pe râul Bistrița.
Cam aici ne-am decis anul asta sa petrecem Pastele. Si bine am facut! Spre deosebire de iesirile anterioare, ne-am decis sa nu mai cautam cazare la fata locului ci, sa rezervam din timp. Vorba aia, de Paste toata lumea vrea sa iasa… Asa ca am intrat pe site-urile dedicate cazarilor, ne-am uitat la pret, am privit recenziile si ne-am oprit la Casa Novac din Durau. Preturi decente, parea ok la telefon, ne-am zis Go, aici mergem!

DSC_0373

Singura cale de acces este calea rutieră secundară DJ155F – cunoscută și sub denumirea de „axial”, cu conexiuni inițială și finală la DN15, pe porțiunea care încojoară Lacul Izvorul Muntelui. Aceasta este și o cale de acces spre zona înaltă a masivului montan și face legătura între Bicaz – Izvoru Muntelui – Durău – Ceahlău – Bistricioara. Pe drum – din cauza degradării sale în porțiunea montană între Cabana Izvorul Muntelui și Stațiunea Durău, se circulă cu unele restricții pe acest segment, ceea ce face accesul dificil dinspre Bicaz. În relativă apropiere cu intersecția de la Bistricioara, se află intersecția DN 15 de la Poiana Larguluicu DN15B de la Târgu Neamț și DN17B de la Vatra Dornei. În continuare DN15 se îndreaptă spre Toplița.
Si iata-ne in Sambata mare ajungand cu bine la destinatie. Nu a fost dificil deloc de ajuns dupa indicatiile doamnei. Strada Releu, unde e situat releul TV, a doua straduta la stanga si pe partea dreapta ne astepta o parcare mare. Mai ales ca ajunsesem primii pe ziua aceea.

DSC_0403

În arealul și vecinătatea Durăului se află numeroase obiective de interes turistic, istoric și cultural:
– Biserica Mănăstirii Durău;
– Parcul Național Ceahlău (care include rezervațiile Cascada Duruitoarea și Polița cu Crini, vârfurile Toaca și Ocolașul Mare), ariile naturale Piatra Teiului și Lacul Izvorul Muntelui.
– Ansamblul Mănăstirii Durău (Biserica „Buna Vestire” pictată de Nicolae Tonitza, casa mitropolitului Veniamin Costachi, casa monahului Varahil Moraru, stăreția, clopotnița de zid și clopotnița de lemn), construcție secolul al XIX-lea, monument istoric.
– Biserica de lemn „Sf. Voievozi” din Bistricioara, construcție secolul al XVIII-lea, monument istoric.
– Ansamblul schitului „Sf. Ana” (biserică de lemn și turn-clopotniță) din Ceahlău, construcție sec. XVIII – XIX, monument istoric.
– Ansamblul fostului schit Hangu (Biserica „Pogorârea Sf. Duh”, ruinele palatului cnejilor și zid de incintă) din Ceahlău, construcție sec. XVII-XIX, monument istoric.
– Teatrul Sătesc „Ion Calinderu” (azi muzeu) din Bicaz, construcție 1908-1912, monument istoric.
Fiind o vizita scurta de 3 zile si doua nopti, ne-am limitat in a urca pana la Cabana Fantanele ramanand drumetiile mai lungi pe data viitoare. Noi zicem ca s-a meritat mica febra musculara ce au avut-o doamnele a doua zi. Privelistea, de poveste, ceaiul facut de bucatarii Cabanei natural, din plante si cu un gust deosebit, aerul curat si, de ce nu, multimea de limbi straine auzite la cei ce poposeau mai mult sau mai putin obositi dupa drumul parcurs.
Durău este o stațiune cu Bioclimat tonic-stimulent ce funcționează tot timpul anului.
În stațiune există patru hoteluri de 2 și 3 stele, pensiuni și un centru de conferințe aparținând Bisericii Ortodoxe Române.
Staţiunea Durău a devenit în ultimii ani cea mai frecventă bază de plecare pentru drumeţiile în Ceahlău. Trasee montane fac lesnicios drumul până la cascada Duruitoarea sau la cabanele „Fîntînele” (1240 m alt.) şi „Dochia” (1870 m alt.)

DSC_0387

Am revenit in Iasi cu gandul la Vinul casei servit de proprietarii Casei Novac, din partea casei, a cartofilor copti la gratar oferiti de familia Ghergut si a povestilor depanate la masa din curte. Primitori oameni si gazde minunate!!! Sanatate multa Doamna Lenuta si sa dea Dumnezeu sa ne vedem cu bine la anul!!!

DSC_0374

Relații și programări: +40747921921 Florin sau +40756930289 Doina

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “De Paște la Durău | Fotograf profesionist Iasi Andrian Florin”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.