Cartierul Galata este unul dintre cartierele municipiului Iași.
Perspectiva-Galata-1
Așezat la poalele dealului Galata pe care s-a ridicat în secolul XVI mănăstirea Galata, o mănăstire de maici ctitorită de către domnitorul Petru Șchiopul, cartierul Galata este împărțit de strada Galății în alte două cartiere mai mici, Galata 1 și Galata 2. A fost construit între anii 1975 și 1980, pe locul unde altădată existau locuințe insalubre și un câmp unde pășteau animalele locuitorilor din zonă.
Biserica-Galata
Mănăstirea Galata din Iași
Existența în zonă a unității de tratament balnear Nicolina, unitate ce aparține Mănăstirii Galata, a monumentului ridicat în cinstea eroilor din primul război mondial, precum și dotările materiale consistente, oferă locuitorilor condiții de trai și recreere dintre cele mai bune.
În trecut, râurile Bahlui și Nicolina formau o mlaștină la poalele dealului Galata, care se întindea până la mănăstirea Galata.Mlaștina a fost secată datorită expansiunii orașului, aici existând acum bogate resurse de nămol şi izvoare cu un conţinut ridicat de sulf.
Monumentul-Eroilor
Mausoleul Eroilor din Iași
Aceste resurse au fost fructificate prin construirea unui complex balnear numit Nicolina, băile de aici având cel mai mare conținut de sulf din Europa. Pe timp de vară, plajele pentru tratament seamănă cu litoralul românesc din cauza sutelor de persoane ce vin aici. Plajele sunt împărțite în zone pentru barbați și pentru femei, aceste zone fiind limitate de un gard înalt.
Spital-Recuperare
Spitalul Clinic de Recuperare

Stațiunea, situată în imediata vecinatate a cartierului, organizată în 1980, cunoscută și ca „Băile Purcica”, este o stațiune balneară de oferă tratamente cu apă sulfuroasă, supranumită „apa tinereții veșnice”. Ape cu aceeași concentrație de sulf mai există și în Caucaz, fără a fi însă folosite în scop terapeutic.

Mulțumită amplasării cartierului, acesta fiind izolat de zona centrală a orașului prin calea ferată și răul Bahlui, în cartier se găsesc foarte multe locuințe ale oamenilor înstăriți, ce doresc să stea departe de agitația orașului.
Turn
În cartierul Galata se află și Spitalul Clinic de Recuperare ridicat în 1978, spital care beneficază nemijlocit de serviciile stațiunii balneare Nicolina, și Policlinica pentru Sportivi precum si un centru de Medicina de Familie.
Scoala „Ion Simionescu”, aflată în vecinătatea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului si Cuv. Teodora de la Sihla”, este una din cele mai bine cotate școli din Iași.
Adormirea-Maicii-Domnului
Biserica „Adormirea Maicii Domnului si Cuv. Teodora de la Sihla”
Ca și bănci, găsim BCR, BRD și Bancpost. Lidl este principalul supermarket din zonă. In zonă sunt zeci de magazine și câteva non-stop-uri.
Traseele de transport public ce trec prin cartierul Galata sunt:
– Traseul 28 : Triumf – Universitate – Piata Independentei – Targu Cucu – Podu Ros – Gara Nicolina – Mircea cel Batran – bd. Alexandru cel Bun – Dacia
Traseul 44 : – sensul spre Dacia: Tehnopolis – CUG I – Frumoasa – Gara Nicolina – Mircea cel Batran – sos. Nationala – Piata Dacia – Dacia
– sensul spre Tehnopolis: Dacia – bd. Alexandru cel Bun – Mircea cel Batran – Gara Nicolina – Frumoasa – CUG I – Tehnopolis (un autobuz la 30 min. circula la Blocuri Ciurea)
-Traseul 47 : Tatarasi Sud – Bucsinescu – Tudor Vladimirescu – Primaverii – Podu Ros – Gara Nicolina – Mircea cel Batran – sos. Nationala – Piata Dacia – Dacia
Un lucru interesant de știut ar fi că, la poalele dealului Galata, își face loc râul Nicolina, râu ce curge în sens invers sensului de rotație al Pământului.
Carierul Galata are ca și cartiere învecinate cartierele Nicolina- CUG și Mircea cel Bătrân.
Terenul a permis ca blocurile să fie construite pe spații terasate, cu patru, șapte sau zece nivele dând un aspect deosebit întregului ansamblu de locuințe. In prezent, intravilanul din cartierul Galata este in continua extindere.
Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.